Policijsko veteransko društvo Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A, 1000 Ljubljana
Telefon: (01) 428 50 47
E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si
Uporabnik:
Geslo:
Predsednikov uvod
Povezave
Sponzorji in donatorji

Odkritje obeležja v spomin na Stanislava Straška

Datum: 20.06.2005

Policijsko veteransko društvo Sever Ljubljana je v četrtek 20. junija 2005 odkrilo spominsko obeležje na pročelju stavbe filozofske fakultete v Ljubljani ob Slovenski cesti, posvečeno spominu na Stanislava Straška, ki je kot pripadnik tedanje milice 30. junija 1991 izgubil življenje v vojni za Slovenijo.
Ob tej priložnosti je državni sekretar ministrstva za notranje zadeve dr. Vinko Gorenak povedal:
»V teh dneh slavimo 14. obletnico nastanka naše mlade države. Veselimo se njenega razvoja in pridobitev, ki ga ta prinaša. Ob proslavljanju se običajno spomnimo tudi poti in pasti, ki so nas spremljale v preteklosti.

Razvoj demokracije v Sloveniji in njena osamosvojitev nam nista bili dani. Kaliti in potrditi sta se morali skozi številne ovire, med katerimi je bil najhujša vojna.

Organi za notranje zadeve so bili ves čas tesno vpeti v demokratizacijo Slovenije in njeno osamosvajanje. Kaliti so se pričeli že daljnega leta 1989, ko so nas akterji jogurte revolucije želeli z mitingom resnice sredi Ljubljane poučiti kaj je resnica in kaj demokracija. Z akcijo Sever so izvedli vse potrebne ukrepe in aktivnosti, da do mitinga ni prišlo.

Tudi v letu 1990, ko smo doživeli prve demokratične volitve, je bilo potrebno zavarovati slovenske interese. Ves proces osamosvajanja je bil neprestano ogrožen z intervencijo jugoslovanske armade. Zavarovati ga je bilo potrebno z oboroženo silo.

Tako je nastala manevrska struktura narodne zaščite. Sestavljali so jo teritorialci in policisti, skupaj jih je bilo organiziranih 22.000, s čimer je Slovenija postavila realno silo za zavarovanje poti v samostojnost.

Slovenska samostojnost je bila takoj po razglasitvi na veliki preizkušnji. 25.junija je slovenski parlament sprejel ključne državne ustavne zakone, ki so predvidevali, da se Slovenija popolnoma osamosvoji. 26. junija je bila v Ljubljani uradno razglašena samostojnost in neodvisnost Slovenije.

Naslednji dan, na Primorskem že dan prej, se je v Sloveniji začela vojna. Slovenci smo se temu uprli. Enote policije in teritorialne obrambe, ob podpori večine prebivalcev Slovenije, so hitro ustavile napredovanje enot jugoslovanske armade, jo blokirale v vojašnicah in  na položajih ter jo prisilile v pogajanja. Z brionskimi sklepi je Slovenija dobilo mednarodno potrditev za osamosvojitev. Povsem samostojna je postala z odhodom zadnjega vojaka jugoslovanske armade, v oktobru 1991.

Čeprav je bila vojna za Slovenijo relativno kratka, je prinesla veliko gorja, mrtve policiste, vojake in civiliste, številne ranjence, družinske tragedije in še bi lahko našteval.

Danes se spominjamo smrti mladega policista Stanislava Straška. Doma je bil na Štajerskem, v Boletini pri Ponikvi, v občini Šentjur, zaposlen pa je bil na policijski postaji Ljubljana Šiška – v oddelku Medvode. Bil je tudi v takratni posebni enoti milice ljubljanske uprave za notranje zadeve.

V okviru te enote je bil prav na današnji dan razporejen na kontrolno točko tukaj v bližini. Med opravljanjem nalog je bil smrtno ranjen s strelnim orožjem. Policija je izgubila mladega policista, dekle fanta, starša sina, brat brata. Vojna se je pokazala v vsej svoji krutosti.

Pozdravljam skrb Zveze policijskih veteranskih društev Sever, da se takšni dogodki ne bodo pozabili, k čemur bo prispevala tudi danes odkrita spominska plošča.«

Politika zasebnosti in varstva podatkov

PVD Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A
Ljubljana 1000

E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si


2024