Policijsko veteransko društvo Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A, 1000 Ljubljana
Telefon: (01) 428 50 47
E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si
Uporabnik:
Geslo:
Predsednikov uvod
Povezave
Sponzorji in donatorji

Slovesnost v spomin padlemu miličniku v osamosvojitveni vojni Stanislavu Strašku

Datum: 28.06.2024

Avtor/Vir: Ivan Škulj

Ob 33. letnici smrti miličnika Policijskega oddelka Medvode Stanislava Straška, ki je življenje izgubil v osamosvojitveni vojni za Slovenijo leta 1991, smo se 28. 6. 2024 ob 11.00 uri skupaj z vodstvom PU Ljubljana in policisti PP Medvode, s simboličnim prižigom sveč pri spominski plošči na Slovenski cesti v Ljubljani (v neposredni bližini Slovenske in Aškerčeve ceste v Ljubljani) spomnili na ta tragični dogodek in se tako poklonili Stanislavu Strašku.

Poleg vodstva PU Ljubljana so se slovesnosti udeležili tudi načelniki oziroma namestniki PP v mestu Ljubljana, vodje NOE PU Ljubljana, namestnik generalnega direktorja policije Igor Ciperle, koordinator na GPU Tomaž Pečjak, predsednik ZPVD Sever dr. Tomaž Čas, generalni sekretar ZPVD Sever Anton Pozvek, podpredsednik združenja veteranov 90-91 mesta Ljubljane Matjaž Miklavc ter ostali člani PVD Sever Ljubljana in Policije.

 

Prisotne je pozdravil in nagovoril direktor PU Ljubljana Tomislav Omejec, ki se je vsem prisotnim zahvalil za udeležbo in opisal svojo osebno izkušnjo tiste kritične noči, ko je prišlo do tragičnega dogodka, saj je bil takrat v službi in je dogajanje spremljal po radio zvezi.

V nadaljevanju je predsednik PVD Sever Ljubljana mag. Darko Repenšek predstavil verodostojne in avtentične dogodke v naslednjih dneh po 30. 6. 1991, ko je bil v času vojne opravljen prevoz pokojnika iz Ljubljana v Ponikvo in dogajanje v času pogreba. Repenšek je bil namreč takrat kot inšpektor na Inšpektoratu milice UNZ Ljubljana zadolžen za organizacijo in izvedbo prevoza in vseh pogrebnih svečanosti za pokojnega Stanislava Straška.

 

Fotografije sta posnela Rajko Pirc in Aleksandra Golec.


Politika zasebnosti in varstva podatkov

PVD Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A
Ljubljana 1000

E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si


2024