Policijsko veteransko društvo Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A, 1000 Ljubljana
Telefon: (01) 428 50 47
E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si
Uporabnik:
Geslo:
Predsednikov uvod
Povezave
Sponzorji in donatorji

Dvig zastave pri spomeniku braniteljem Ljubljane na Trgu MDB

Datum: 19.06.2024

Avtor/Vir: Mag. Darko Repenšek

24. junij 2021 je bil za člane treh veteranskih organizacij v Ljubljani iz obdobja 1990 – 1991, Policijskega veteranskega društva Sever Ljubljana, Združenja veteranov 90-91 mesta Ljubljana, in Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Ljubljana, veličasten dan, saj smo na Trgu mladinskih delovnih brigad v Ljubljani prisostvovali svečanemu razkritju spomenika braniteljem Ljubljane leta 1991. Spomenik je postavilo mesto Ljubljana na pobudo vseh treh veteranskih organizacij in sicer na podlagi izbora, ki smo ga skupaj izvedli v letu 2020.

Člani vseh treh veteranskih organizacij smo se takrat zavezali, da bomo spomin na prelomne trenutke v zgodovini Slovenije in Ljubljane pri tem spomeniku vsako leto slovesno obeležili. Vsako peto leto bo organizirana večja osrednja slovesnost, v vmesnih štirih letih pa slovesen dvig slovenske zastave na srednji zastavni drog na Trgu MDB. Tako smo člani vseh treh veteranskih organizacij 19. junija izvedli to častno, svečano in spominsko dejanje, ter s tem počastili 33. obletnico vojne za Slovenijo in prihajajoči dan državnosti.

 

Poleg veteranov vseh treh veteranskih društev so se slovesnosti udeležila tudi predstavniki Policijske uprave Ljubljana, Generalne policijske uprave, Slovenske vojske in  podžupan Mestne občine Ljubljana Aleš Čerin. Zbrane je v imenu organizatorjev prireditve letos nagovoril predsednik OZ VVS Ljubljana Dušan Presetnik, ki je izpostavil, da je spomenik braniteljem Ljubljane, kjer se od njegove postavitve srečujemo vsako leto,  »trajen simbol poguma, odločnosti in ljubezni do domovine, ki smo jo branitelji Ljubljane izkazali med osamosvojitveno vojno. Mesto je bilo takrat prežeto z enotnostjo in solidarnostjo, …dejanja vseh pa naj nas opominjajo, da svoboda ni samoumevna, temveč je nekaj, za kar se je treba boriti in kar je treba negovati«.


Politika zasebnosti in varstva podatkov

PVD Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A
Ljubljana 1000

E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si


2024