Policijsko veteransko društvo Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A, 1000 Ljubljana
Telefon: (01) 428 50 47
E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si
Uporabnik:
Geslo:
Predsednikov uvod
Povezave
Sponzorji in donatorji

Dan veteranov 1991 na GEOSS-u

Datum: 17.05.2024

Avtor/Vir: Mag. Darko Repenšek

Člani Policijskega veteranskega društva Sever Ljubljana smo Dan veteranov 1991, v petek, 17. maja, praznovali in počastili tudi pri pomniku slovenskemu rodoljubu na Geometričnem središču Slovenije (GEOSS) na Slivni pri Vačah, kjer je potekala osrednja slovesnost v počastitev tega dne. Na tradicionalnem srečanju smo se pridružili več kot 700 kolegicam in kolegom iz drugih veteranskih društev Sever in veteranom vojne za Slovenijo (VVS) iz cele Slovenije.

Dan veteranov 1991 ima svoj simbolni pomen. Gre za spomin na preprečitev odvzema orožja Teritorialni obrambi (TO) s strani JLA s pisnim ukazom z dne 15. maja 1990 in na začetek rojevanja ideje o tajni vojaško organizirani strukturi, ki so jo kasneje poimenovali v manevrska struktura narodne zaščite (MSNZ).

 

 

Veterane, ugledne goste in ostale udeležence na slovesnosti sta s pozdravnimi besedami nagovorila Miloš Kimovec, predstavnik Društva GEOSS in Franci Rokavec, župan Občine Litija. Slavnostni govornik na svečani prireditvi je bil dr. Robert Golob, predsednik Vlade Republike Slovenije. V kulturnem programu so sodelovali učenci – nagrajenci literarnega natečaja, ki so ga pripravile veteranske organizacije iz Pomurja in kvintet policijskega orkestra.

 

 

Po končani slovesnosti je sledilo prijetno družabno srečanje, kjer ni manjkalo  obujanja spominov z obdobja osamosvojitvene vojne, ko smo s podporo slovenskega življa združno izbojevali svojo državo Republiko Slovenijo.


Politika zasebnosti in varstva podatkov

PVD Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A
Ljubljana 1000

E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si


2024