Policijsko veteransko društvo Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A, 1000 Ljubljana
Telefon: (01) 428 50 47
E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si
Uporabnik:
Geslo:
Predsednikov uvod
Povezave
Sponzorji in donatorji

Slavnostna akademija ob 30-letnici PVD Sever Ljubljana

Datum: 14.05.2024

Avtor/Vir: Ivan Škulj

Policijsko veteransko društvo Sever Ljubljana letos obeležuje svojo 30 letnico delovanja, kar smo dne 14. maja v prostorih Policijske akademije v Tacnu počastili s svečano akademijo.

 

Poleg članov PVD Sever Ljubljana se je akademije udeležilo precej vabljenih gostov, med njimi tudi državna sekretarka na Ministrstvu za notranje zadeve, gospa Helga Dobrin, namestnik generalnega direktorja slovenske policije Igor Ciperle z visokimi predstavniki Generalne policijske uprave in policije; predsednik Zveze policijskih veteranskih društev Sever dr. Tomaž Čas in številni predsedniki policijskih veteranskih društev Sever; direktor Policijske uprave Ljubljana Tomislav Omejec, mag., z najožjimi sodelavci, in nekaj načelnikov policijskih postaj tega območja; župana občin Kočevje in Ig dr. Vladimir Prebilič in Zlatko Usenik, podžupanja Občine Loški potok gospa Barbara Levstik Šega in podžupan Mestne občine Ljubljana gospod Dejan Crnjak; številni predsedniki ali predstavniki drugih veteranskih in domoljubnih organizacij (ZVVS, ZZB, vojnih invalidov, ZČS in drugi), tudi predsednica mestnega odbora ZZB NOB in častna občanka MO Ljubljana tovarišica Julijana Žibert.

Slavnostni govornih, predsednik PVD Sever Ljubljana mag. Darko Repenšek, je v svojem govoru povzel prerez aktivnosti društva vse od ustanovitve 1994, ko je bila postavljena struktura delovanja in  stkan način  povezovanja teh pripadnikov v stanovsko veteransko organizacijo, kasneje poimenovano tudi »modra linija«, pa do današnjega dne. S ponosom izpostavlja, da se policijski veterani  nismo ustavili temveč smo še vedno dejaven in odgovoren del družbe, ki ima pogum in moč, izkušnje in modrost, odločnost in daljnovidnost.

 

Glede na to, da PVD Sever Ljubljana deluje na pretežnem območju Policijske uprave Ljubljana je bil k besedi povabljen tudi direktor PU Ljubljana Tomislav Omejec, mag., ki je izpostavil, da so izkušnje veteranov  neprecenljiv zaklad, ki bi ga lahko uporabljala vsaka policija in odlično medsebojno sodelovanje predstavlja neke vrste vez med bližnjo preteklostjo in sedanjostjo.

 

V kulturnem programu sta posebej za slavnostno akademijo združila moč in lepoto umetniškega glasbenega izražanja Policijski orkester pod vodstvom dirigenta Nejca Bečana in vrhunska mlada sopranistka ljubljanske opere Mojca Bitenc Križaj. Že uvodni takti Ceremonial march-a Policijskega orkestra ob začetku prireditve so nakazovali posebno svečanost, dodatno čarobnost in veličastnost pa je dodala vrhunska sopranistka Mojca Bitenc Križaj, ki je s svojim izjemnim nastopom očarala in navdušila vse prisotne.

 

Predsednik Policijskega veteranskega društva Sever  Ljubljana mag. Darko Repenšek se je za izjemen prispevek k delovanju društva Sever Ljubljana v minulem daljšem časovnem obdobju, s posebnimi priložnostnimi skulpturami zahvalil članom, ki jih je izbrala posebna tričlanska komisija in sicer so zahvale prejeli:

 • Anton Balant, celotno obdobje, od leta 1994, predsednik odbora Gasilska brigada Ljubljana,
 • Janko Brinovec, predsednik odbora Kamnik-Komenda od leta 2015,
 • Biserka Debeljak, članica, ki je kot  kustosinja ves čas delovanja društva bdela nad ohranjanjem kulturne dediščine in je na vseh smučarskih tekmovanjih doslej nastopila za ekipo društva,
 • Zdravko Godnjavec, predsednik odbora Vrhnika-Logatec od leta 2007 do 2023,
 • Jože Juvan, predsednik odbora Litija od leta 1994 do 2016,
 • Maks Karba, predsednik odbora Domžale celih 29 let, od leta 1994 do lanskega leta,
 • Gojislav Kern, neumorni sekretar društva od leta 2004,
 • Simon Kladnik, predsednik odbora Kamnik od leta 1994 do 2005,
 • Franc Novak, predsednik odbora Kočevje-Ribnica od 1994 do 2015,
 • Emerik Peterka, predsednik društva 20 let, od leta 2003 do lanskega leta,
 • Anton Pozvek, generalni sekretar Zveze policijskih veteranskih društev Sever, hkrati nepogrešljivi vezni člen obeh organizacij, v vseh mandatih tudi nosilec pomembnih funkcij v organih društva,
 • Matjaž Ravnikar, predsednik odbora Kamnik-Komenda 10 let, od 2005 do 2015,
 • Andrej Škrajnar, predsednik odbora Grosuplje od leta 2010,
 • Ivan Škulj, podpredsednik društva od leta 2006 in
 • Sašo Šraj, prvi podpredsednik regijskega odbora Ljubljana in blagajnik društva od leta 2006.

 

V skladu s statutom Policijskega veteranskega društva Sever Ljubljana, ki določa, da lahko izvršni odbor za izjemne zasluge pri delovanju društva  podeli naziv častnega člana društva je bilo to priznanje podeljeno dolgoletnemu predsedniku PVD Sever Ljubljana Emeriku Perterki. Gre za najvišje priznanje, ki ga lahko društvo podeli članu, ki je s svojim dolgoletnim delom, znanjem ali osebnim prizadevanjem bistveno prispeval k razvoju in uresničevanju ciljev društva.

 

Emerik Peterka se je v imenu vseh nagrajencev zahvalil in izpostavil svoje videnje 30. letnega delovanja  Policijskega veteranskega društva Sever Ljubljana.

 

Prireditev, ki jo je povezovala Brigita Petric je potekala v zelo prijetnem in svečanem vzdušju na vrhunskem nivoju, ki se je nadaljeval tudi ob druženju v jedilnici Policijske akademije.

 

Celotno prireditev si lahko v obliki video posnetka ogledate tudi na spodnji povezavi

https://www.youtube.com/watch?v=-r9oHeuCvH8

 

Foto: Brane Gradišnik


Politika zasebnosti in varstva podatkov

PVD Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A
Ljubljana 1000

E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si


2024