Policijsko veteransko društvo Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A, 1000 Ljubljana
Telefon: (01) 428 50 47
E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si
Uporabnik:
Geslo:
Predsednikov uvod
Povezave
Sponzorji in donatorji

Spominska slovesnost ob 79. obletnici zaključnih bojev v Orlah nad Ljubljano

Datum: 08.05.2024

Avtor/Vir: Mag. Darko Repenšek

V sklopu praznovanj osvoboditve slovenske prestolnice je bila v organizaciji ZZB NOB Ljubljana pri spomeniku padlih na Orlah spominska slovesnost ob 79. obletnici zaključnih bojev. Na Orlah je bila tedaj utrjena topniška baterija nemške vojske, ki je nadzorovala dostop do Ljubljane iz južne smeri. Uničenje te postojanke je bilo ključno za zavzetje Ljubljane, boji pa so potekali na celotni obrambni črti nemških enot. V bitki, ki je potekala 7. in 8. maja 1945, je padlo 77 pripadnikov partizanske vojske. Boji so potekali še 9. maja zjutraj, čeprav je nacistični režim noč pred tem podpisal brezpogojno kapitulacijo vseh svojih sil v Evropi.

Delegacije ZZB NOB, MOL in strank koalicije so k spomeniku padlim položile vence. Na spominskem dogodku je s partizanskimi pesmimi iz 2. svetovne vojne nastopil Partizanski pevski zbor in dijaka glasbene šole Grosuplje. Pozdravna govornika sta bila župan Škofljice Primož Cimerman in ljubljanski župan Zoran Janković, slavnostni govornik pa je bil poslanec v Državnem zboru Republike Slovenije Lenart Žavbi, ki je opozoril na ponovno širitev fašizma v strankah skrajne desnice v Evropi kar predstavlja veliko nevarnost. Temu zlu se je treba upreti. Mar ni spomin na strahote 2. svetovne vojne dovoljšen opomin na to zlo? Svoj govor zaključil z besedami: »Smrt vsem fašizmom, svoboda vsem narodom!«

 

Spomin na te slavne čase je z udeležbo in praporom s praporščakom Rajko Pircem počastila tudi delegacija PVD Sever Ljubljana, ki jo je vodil predsednik mag. Darko Repenšek.

 

Foto: Ladislav Zupančič


Politika zasebnosti in varstva podatkov

PVD Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A
Ljubljana 1000

E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si


2024