Policijsko veteransko društvo Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A, 1000 Ljubljana
Telefon: (01) 428 50 47
E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si
Uporabnik:
Geslo:
Predsednikov uvod
Povezave
Sponzorji in donatorji

Razstava »Vojna za samostojno Slovenijo 1991« v OŠ Zbora odposlancev v Kočevju

Datum: 15.04.2024

Avtor/Vir: Mag. Darko Repenšek

Izjemno dobrodošlo smo bili v ponedeljek, 15. aprila, sprejeti med učenkami, učenci in pedagoškim zborom  Osnovne šole Zbora odposlancev v Kočevju, kjer smo v avli šole postavili razstavo Vojna za samostojno Slovenijo 1991. Učenke in učenci šole so pripravili čudovit otvoritveni dogodek. V kulturnem programu se je predstavil šolski otroški in mladinski pevski zbor pod vodstvom zborovodij Mojce Hribar in Mateje Junc.  Učenke Vita, Hana in Inty so z igrico, posebej spisano za ta dogodek, igrivo predstavile policijo in se čutno zahvalile tako policijskim vojnim veteranom kot policiji. Instrumentalni kvintet Orkestra policije v pretežno ženski sestavi se je udeležencem oddolžil z izvedbo nekaj svojih glasbenih mojstrovin. Program je spretno povezoval učenec Luka, ki se je z namenom vsebinske predstavitve razstave v zadnjem delu svečanosti temeljito zapletel v pogovor z Antonom Pozvekom, soavtorjem razstave. Ozadje nastopajočim je s praporom odbora Kočevje-Ribnica simbolno polepšal praporščak Željko Lavrič.

Ravnatelj Peter Pirc je v svojem pozdravnem nagovoru izpostavil, da je »naš skupen interes samo eden - pri naših učencih zbuditi vsaj malo domoljubja, interesa po zgodovini države in vedenja o tem, kaj smo kot narod dali preko«, in se PVD Sever Ljubljana zahvalil postavitev razstave, ki k temu  zagotovo veliko prispeva. Še isti popoldan pa je sporočil: »Danes so najmlajši na šoli že obiskovali razstavo in gledali slike, učiteljica Katja pa že ima idejo kako bo spodbujala pogovor o tej tematiki tudi doma«.

 

Predsednik PVD Sever Ljubljana mag. Darko Repenšek je v govoru predstavil društvo Sever in policijske vojne veterane ter se dotaknil njihove vloge že pred osamosvojitveno vojno. In njihove današnje vloge pri ohranjanju in predstavljanju zgodovinske resnice tistega časa.

Prireditve se je udeležil tudi podžupan Občine Kočevje Gregor Košir, predsednik OZ VVS Kočevje Tone Vovk, načelnik PP Kočevje Mario Abram s sodelavcema in lepo število članov PVD Sever Ljubljana.

Razstava bo odprta do petka, 26. aprila in si jo v dopoldanskem času lahko ogleda tudi zunanja javnost.

 

https://www.kocevje.si/objava/917539


Politika zasebnosti in varstva podatkov

PVD Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A
Ljubljana 1000

E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si


2024