Policijsko veteransko društvo Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A, 1000 Ljubljana
Telefon: (01) 428 50 47
E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si
Uporabnik:
Geslo:
Predsednikov uvod
Povezave
Sponzorji in donatorji

Slavnostna akademija ob 30-letnici Združenja Sever na Dolenjskem

Datum: 22.03.2024

Avtor/Vir: Mag. Darko Repenšek

Letos policijske vojne veteranke in veterani združeni v Združenju Sever praznujemo tri polna in bogata desetletja delovanja. Predhodnica Zveze policijskih veteranskih društev Sever je bilo enovito društvo za celotno državo, ustanovljeno 26. marca 1994 v Novem mestu, ki je imelo 12 regionalnih odborov, kot je bilo v času akcije Sever in v osamosvojitvenih procesih uprav za notranje zadeve (UNZ). Tako organizirano je društvo delovalo dobra štiri leta, ko je bila na redni letni skupščini 23. maja 1998 na Brdu pri Kranju izvedena reorganizacija in ustanovljena Zveza policijskih veteranskih društev Sever, s krajšim imenom Združenje Sever. Preobrazba društva v zvezo je bila končana leta 2002. Po tem sta bili  novoustanovljeni društvi Specialna enota (2002) in Zasavje (2007), ki sta bili pridruženi zvezi. Tako je sedaj preko dvanajstih društev preko 6.500 policijskih vojnih veterank in veteranov združenih v ZPVD Sever.

Vsako desetletje delovanja in življenja zveze je imelo svojo specifiko in značilnosti, ves čas pa delujemo kot prostovoljna in nepolitična nevladna organizacija in si, med drugim, prizadevamo za ohranjanje spomina  o vlogi in delovanju organov za notranje zadeve v obdobju osamosvajanja in vojni za Slovenijo '91 in skrbimo za dosledno uresničevanje in spoštovanje statuta in listine vrednot ZPVD Sever.

 

Ta pomembna obletnica našega delovanja je bila razlog za slavnostno akademijo ob 30-letnici Združenja Sever, ki je bila dne 22. marca v Novem mestu, na kateri je bil ob gostitelju, predsedniku zveze dr. Tomažu Času, slavnostni govornik minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar. Veličasten koncert orkestra slovenske policije je v zaključnem delu popestrila glasbena virtuozinja Nuška Drašček, povezovalka Bernarda Žarn pa je s svojim pripovedovanjem marsikaterega kadeta, miličnika, policista, … , vrnila v preteklost.

 

Članice in člani PVD Sever Ljubljana smo pot v dolenjsko središče  izkoristili za obisk muzeja Lojzeta Slaka v Mirni peči in Poganjcev. Kraja, kjer je bila v četrtek ponoči, 27. junija 1991 ob 1.45 uri, dan po razglasitvi neodvisnosti Republike Slovenije, ob opuščenem kamnolomu, kjer se cesta začne vzpenjati proti Novemu mestu, postavljena barikada in zaustavljen del kolone oklepnikov JLA iz sestava 580. mešane artiljerijske brigade, ki je mimo Metlike in preko Gorjancev iz karlovške vojašnice krenila proti Ljubljani. Z nalogo, da okrepi ljubljanski korpus. Dogodke iz tistega časa nam je pri spominskem obeležju opisal veteranski kolega Janez Ogulin, donedavni direktor PU Novo mesto.

 

Bil je prijeten, kulturen, večplastno poučen in slavnosten dan za skoraj 40 naših članic in članov.

 

http://193.77.64.40:82/movie/202403221234.mp4

 


Politika zasebnosti in varstva podatkov

PVD Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A
Ljubljana 1000

E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si


2024