Policijsko veteransko društvo Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A, 1000 Ljubljana
Telefon: (01) 428 50 47
E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si
Uporabnik:
Geslo:
Predsednikov uvod
Povezave
Sponzorji in donatorji

Razstava »Vojna za samostojno Slovenijo 1991« na SŠOF v Ljubljani

Datum: 24.10.2023

Avtor/Vir: Mag. Darko Repenšek

Kako pomembno mesto pri delu policijskih vojnih veteranov, združenih v PVD Sever Ljubljana, imata v statutu zapisana namena in nalogi – ohranjanje spomina na vlogo in aktivnosti članov društva med demokratičnimi procesi v okviru osamosvajanja Slovenije ter vojno za osamosvojitev Slovenije in opozarjanje javnosti na vrednote, ki so bile podlaga za naše delovanje pri zaščiti teh procesov, smo ponovno dokazali na Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani, kjer je bilo v torek, 24. oktobra, v veliki dvorani na Roški slovesno odprtje razstave na temo osamosvojitvene vojne – Vojna za samostojno Slovenijo 1991. Dogodek so na šoli v sodelovanju in s podporo PVD Sever Ljubljana pripravili v okviru aktivnega državljanstva.

Vodstvo šole je odprtje razstave najavilo kot »kulturni dogodek«. Da gre za šolo, kjer dijake usmerjajo in izobražujejo v smereh oblikovanja in fotografije, vključno s programom umetniške gimnazije – likovne smeri, je bilo mogoče prepoznati iz celostnega pristopa k organizaciji in izvedbi dogodka. Njegov snovalec, pomočnik ravnateljice in profesor slovenskega jezika Peter Peterka, je k soustvarjanju pritegnil številne kolege in dijake z različnih strokovnih področij. Plakat kot vabilo na odprtje razstave so dijaki oblikovalci zasnovali v nekaj verzijah. Da šolo obiskujejo dijaki zelo različnih kulturno-ustvarjalnih vsebin, so z nastopi dokazali Arne Peterlin z izvedbo  slovenske himne na kitari v uvodu dogodka, v nadaljevanju pa Aleksija Iris Jelinčič Plemeniti z izvedbo pesniških recitalov pesmi Svoboda iz zbirke Skrivnosti Nika Grafenauerja in izvrstna mlada pevka Dorentine Osmanaj, ki je ob spremljavi kitarista Jakoba Žnidaršiča izvrstno zapela Siddhartino Ledena  in pesem z naslovom Autumn leaves. Dijakom fotografom, pod vodstvom mentorja, profesorja Petra Romba, je bila skozi fotografski objektiv zaupana naloga, da dogodek in postavljeno razstavo dokumentirajo.

 

V pozdravnem (na)govoru je ravnateljica šole, mag. Apolonija Simon, dijakinje in dijake šole opozorila na pomen vedenja o nastajanju lastne države in pomenu domoljubja med mladimi. Ob zadovoljstvu nad dogodkom je izpostavila vlogo vodstva šole in učiteljev za podajanje in utrjevanje tovrstnih vsebin. Upravičeno kritična je bila do snovalcev vsebin poučevanja, ki osamosvojitvenim procesom zagotovo ne namenjajo primernega prostora (in časa).

 

Predsednik PVD Sever Ljubljana mag. Darko Repenšek je kot osrednji govorec na prireditvi dijakom uvodoma predstavil, kdo pravzaprav so policijski vojni veterani in usmerjenost njihove vloge ter njihovih  prizadevanj tudi k ohranjanju zgodovinskega spomina, resnice in vrednot, pomembnih za nastanek samostojne Republike Slovenije. Opozoril je, da varnost in lastna država, kot velikokrat poudarja tudi predsednica Republike Slovenije, dr. Nataša Pirc Musar, nikakor nista samoumevni, ampak »s potom in krvjo priborjeni dobrini«. Potrkal je na domoljubje in izpostavil: »Domoljubje je čustvo. Čustvo pa je treba negovati!«

 

Skozi razstavo, postavljeno v prostranem hodniku nekdanje vojašnice JA, kjer sedaj domujeta SŠOF in Srednja ekonomska šola (ESŠ), je dijake in profesorje popeljal njen (so)snovalec Anton Pozvek. Ker bo razstava na ogled tudi dijakom ESŠ, bo na željo obeh šol na tej lokaciji postavljena do 13. novembra.


Politika zasebnosti in varstva podatkov

PVD Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A
Ljubljana 1000

E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si


2024