Policijsko veteransko društvo Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A, 1000 Ljubljana
Telefon: (01) 428 50 47
E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si
Uporabnik:
Geslo:
Predsednikov uvod
Povezave
Sponzorji in donatorji

Strokovna ekskurzija članic in članov PVD Sever Ljubljana na Štajersko ob dnevu suverenosti

Datum: 25.10.2023

Avtor/Vir: Mag. Darko Repenšek

Kar 59 članov PVD sever Ljubljana se je udeležilo letošnje strokovne ekskurzije na Štajersko. Napolnili smo dva manjša avtobusa in se podali proti Mariboru, kjer sta nas  v kadetnici Maribor, Centru vojaških šol Slovenske vojske (SV), katerega centralno zgodovinsko  poslopje  stoji v kompleksu Vojašnice generala Rudolfa Maistra, sprejela njen poveljnik,  brigadir Peter Zakrajšek in podpolkovnik Ervin Hartman, njegov namestnik.

V veliki dvorani nam je brigadir Zakrajšek predstavil delovanje centra in sistem izobraževanja častnikov in podčastnikov SV. Kustosa Muzeja SV sta nas nato popeljala po prostorih veličastne stavbe, kjer sta nam predstavila zgodovino objekta in celotnega kompleksa ter Muzej Slovenske vojske. V muzejskih zbirkah in podzbirkah VMSV sistematično zbirajo, raziskujejo, preučujejo in strokovno obravnavajo zbirko orožja, zbirko tekstilij in vojaške opreme, zbirko oklepnih vozil in artiljerijske oborožitve, letalstvo in zračno obrambo, zbirko arhivalij in zemljevidov, zbirko medalj, oznak in činov, fototeko in filmsko gradivo, zbirko slik ter zbirko pečatov in štampiljk. Poseben prostor je namenjen osamosvojitveni vojni 1991. Mag. Darko Repenšek,  naš predsednik,  se je  ob koncu obiska poveljniku centra s priložnostnim darilom zahvalil  za res prijazen sprejem v kadetnici.

 

Naslednja postaja so bile Rače, natančneje grad v središču kraja, kjer gre za primer ravninskega otoškega gradu - dvorca, ki predstavlja biser Občine Rače – Fram in je danes kulturno in družbeno središče občine. V grajski vinski kleti nam je priznani vinogradnik Aljoša Grajf predstavil izbor nekaterih vinskih sort, pridružil pa se nam je tudi župan Občine Rače – Fram Samo Rajšp, ki nas je prijazno popeljal po dvorcu s čudovito kapelo in poročno belo sobo. Celo v njegovo »ovalno pisarno« nas je popeljal ter pri tem v šali poudaril, da imata takšno le on in ameriški predsednik.

 

Izletniška turistična kmetija Papež nad Framom je bila naša naslednja destinacija. Tu smo se okrepčali z obilnim kosilom, da smo se lahko primerno pripravljeni podali na pot na Ptuj, kjer smo bili v večernih urah v množici skoraj 1100 veterank in veteranov ZPVD Sever in ZVVS v Zavčevi dvorani  udeleženci centralne proslave obeh veteranskih organizacij ob dnevu suverenosti.  Z dnevom suverenosti, ki ga praznujemo od leta 2015, obeležujemo odhod zadnjih enot in vojakov Jugoslovanske ljudske armade z območja Republike Slovenije. Dan suverenosti je velik praznik za vse, ki ljubimo svojo domovino. Je priložnost, da se spomnimo vseh, ki so skozi dolga stoletja verjeli v idejo samostojne Slovenije.  Slavimo tiste, ki smo z orožjem in za ceno lastnih življenj branili našo državo. Slavnostni govornik je bil minister za notranje zadeve Republike Slovenije Boštjan Poklukar, udeležili pa so se je tudi številni visoki gostje iz sveta politike in obeh obrambno-varnostnih struktur naše države, policije  in slovenske vojske. Največjega aplavza avditorija pa je bil ob predstavitvi zagotovo deležen prvi predsednik Republike Slovenije  Milan Kučan.

 

Polni domoljubnega naboja in prijetnih vtisov celodnevnega dogajanja smo nazaj v Ljubljano prispeli pravočasno, da so lahko udeleženci izleta tudi v pravem času prišli na svoje domove. Vtis, da smo skupaj in v tako velikem številu preživeli prijeten, poučen in domoljuben dan, veseli. Predvsem vse tiste, ki smo v to, da je bilo temu tako, vložili kar nekaj truda in iznajdljivosti.

 

Povezava na videoposnetek
https://youtu.be/SeafP1Gel2g


Politika zasebnosti in varstva podatkov

PVD Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A
Ljubljana 1000

E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si


2024