Policijsko veteransko društvo Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A, 1000 Ljubljana
Telefon: (01) 428 50 47
E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si
Uporabnik:
Geslo:
Predsednikov uvod
Povezave
Sponzorji in donatorji

Člani PVD Sever Ljubljana udeleženci pohoda za mir

Datum: 21.09.2023

Avtor/Vir: Mag. Darko Repenšek

Vsako leto 21. septembra praznujemo mednarodni dan miru. Generalna skupščina Združenih narodov  je ta dan razglasila za dan, posvečen krepitvi idealov miru, premirju in nenasilja, s pozivom k upoštevanju 24-urne vsakršne prekinitve ognja. 

Slovenske članice Svetovne federacije veteranov, Zveza združenj  borcev za vrednote NOB, Zveza društev vojnih invalidov Slovenije, Zveza društev in klubov MORIS, ZVVS in naša veteranska organizacija ZPVD Sever, so se tudi letos, tradicionalno, odzvale in pripravile Pohod za mir.

Udeleženci smo se zbrali pred Moderno galerijo in se po ljubljanskih mestnih ulicah sprehodili do Magistrata, kjer je bila osrednja slovesnost. Prebrana je bila letošnja poslanica generalnega sekretarja OZN Antonia Guterresa. Ob 12. uri je sledilo 10 udarcev na boben in minuta molka za vse žrtve vojn. Zbrane je uvodoma nagovoril ljubljanski podžupan Aleš Čerin. Osrednje slovensko mirovno sporočilo je podal dr. Dušan Plut, ki je med drugim poudaril dva vidika miru: vlogo človeka v podnebnih spremembah in diplomatsko rešitev vojne v Ukrajini.

Kulturni program je izvedel Orkester slovenske policije, ki letos praznuje 75-let delovanja. Pomembno  noto letošnjemu dogodku je ob orkestru dala prisotnost visokih predstavnikov slovenske policije, vključno s konjeniki. Kot tudi številna udeležba članov našega društva, ki so nudili tudi potrebno pomoč za varno in zanimivo  izvedbo prireditve, ki je pritegnila tudi številne prebivalce in turiste slovenske prestolnice.


Politika zasebnosti in varstva podatkov

PVD Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A
Ljubljana 1000

E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si


2023