Policijsko veteransko društvo Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A, 1000 Ljubljana
Telefon: (01) 428 50 47
E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si
Uporabnik:
Geslo:
Predsednikov uvod
Povezave
Sponzorji in donatorji

SPREJEM ŠTAJERSKIH VETERANOV V LJUBLJANI

Datum: 13.05.2023

Avtor/Vir: Emerik Peterka

13.maja so bili na obisku in strokovni ekskurziji v  Ljubljani veterani OZVVS Kungota, Pesnica in Šentilj, ter člani ZSČ omenjenih občin. Vodila sta jih Janko VUJICA ZSČ in Srečko CEHNAR OZVVS. S tem  so vrnili obisk veteranom PVDS SE, ki so bili na obisku pri njih v  lanskem letu.

 

Namen ekskurzije je bil seznanitev z vlogo in delom SE v Času osamosvajanja in aktivnosti policije  in TO na območju Ljubljane v obdobju oboroženih spopadov.

Goste sta v Trzinu sprejela predsednik PVDS SE  Janez Portir in predsednik OZVVS Ljubljana Dušan Presetnik. V Trzinu jim je bila predstavljena «Trzinska bitka« in vsa dogajanja v zvezi s tem spopadom.

 

Obisk se je nadaljeval v Šentvidu, kjer so pripadniki Specialne enote policije, gostom predstavili del svoje opreme in pripravili tudi »pokazno vajo«.

 

Nato smo se preselili v kinodvorano policijske akademije, kjer smo za goste pripravili dve urno predavanje.

 

Najprej je gostom Biserka Debeljak, upokojena kustosinja muzeja slovenske policije predstavila svojo zanimivo knjigo o muzeju policije. Ogled muzeja  namreč ni bil mogoč, zaradi izrekanja nevarne tekočine iz enega od eksponatov.

 

Nato je Janez Portir, predsednik PVDS SE, predstavil organizacijo in naloge ONZ, nato pa še vlogo in aktivnosti SE v obdobju MSNZ, oboroženih spopadov in aktivnosti do odhoda zadnjega vojaka JLA.

Podpredsednik PVDS Ljubljana Emerik Peterka, pa je navzoče seznanil s predstavitvijo »vojnih« dogodkov na območju takratne UNZ Ljubljana, po dnevih, opisal konkretne dogodke (barikade, uboj Straška, Mrlak, Smelt …), ki so javnosti manj znani, nekaterim pa je ostrino že obrusil čas. S tem so gostje dobili vpogled v takratna dogajanja v Ljubljani in širši okolici. To je zlasti pomembno zato, ker imajo ljudje včasih občutek, da se v Ljubljani ni dogajalo nič pomembnega.

 

Sledil je prispevek Mihe Butare, takratnega poveljnika PŠTO Ljubljana, ki je predstavil aktivnosti TO v procesu osamosvajanja in vojne 1991.

 

Čas je hitro minil in potrebno se je bilo posloviti. Gostje so imeli nato še dogovorjeno kosilo, nato pa odhod proti domu. Srečanje je minilo v obojestranskem zadovoljstvu in želji po ponovnih srečanjih, tudi na drugih območjih in drugih priložnostih.


Politika zasebnosti in varstva podatkov

PVD Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A
Ljubljana 1000

E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si


2023