Policijsko veteransko društvo Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A, 1000 Ljubljana
Telefon: (01) 428 50 47
E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si
Uporabnik:
Geslo:
Predsednikov uvod
Povezave
Sponzorji in donatorji

Otvoritev gostujoče razstave »Vojna za samostojno Slovenijo 1991« v OŠ Brezovica pri Ljubljani

Datum: 11.04.2023

Avtor/Vir: mag. Darko Repenšek

V OŠ Brezovica pri Ljubljani smo v torek, 11. aprila, učencem OŠ in gojencem Mladinskega doma Malči Beličeve na ogled postavili gostujočo razstavo »Vojna za samostojno Slovenijo 1991«.

Priložnostne proslave ob otvoritvi razstave, na kateri so bili prisotni učenke in učenci tretje triade OŠ in gojenci mladinskega doma, na čelu z ravnateljem  Francem Rogljem, sta se poleg predstavnikov PVD Sever Ljubljana udeležila tudi župan Občine Brezovica Metod Ropret in direktor PU Ljubljana  Damjan PETRIČ. Na prireditvi so nastopili šolski otroški pevski zbor in glasbeni instrumentalisti doma Malči Beličeve. Uvodoma sta prisotne nagovorila ravnateljica OŠ Brezovica  Meta Trček, ki je v imenu obeh ravnateljev izrazila zadovoljstvo, da so lahko v goste sprejeli predstavnike PVDS Ljubljana, ki so postavili razstavo, ki osvetljuje dogodke izpred 32. Let, in se strinjala s predsednikom PVDS Ljubljana mag. Darkom Repenškom, ki je v pozdravnem govoru med drugim izpostavil oceno  veteranskih organizacij, da so današnji osnovnošolci, pa tudi učitelji, premalo seznanjeni o dogajanjih v tistem času. Tudi učni načrti tega vedenja ne poglabljajo. »Zato vas želimo s to razstavo seznaniti s številnimi aktivnostmi milice, pa tudi TO, ki so se odvijali  širom po Sloveniji«, je poudaril predsednik, ter dodal, da je naloga policijskih vojnih veteranov »tudi seznanjanje javnosti z vlogo in aktivnostmi članov policijskih veteranskih društev Sever med demokratičnimi procesi v Sloveniji in aktivnostmi v vojni za osamosvojitev Slovenije. Naslov razstave je simbolen, njena vsebina pa prikazuje nekatere pomembne trenutke in dogodke  iz tistega obdobja.« Repenšek ni pozabil izpostaviti, da je bila ta vojna, kar se tiče oboroženih spopadov, sicer kratka. Za takratno slovensko milico je vojna trajala veliko dlje. »Kljub temu so bile v njej tudi žrtve, v vojni je izgubilo življenje tudi 6 naših kolegov miličnikov, policistov.«

 

O sami vsebini razstave, ki na šoli gostuje do 21. aprila, spremljala pa jo bodo tri predavanja učencem OŠ in gojencem Mladinskega doma Malči Beličeve Antona Pozveka, je na otvoritveni slovesnosti nekoliko podrobneje spregovorila njena soavtorica, naša članica, upokojena kustosinja, mag.  Biserka Debeljak.


Politika zasebnosti in varstva podatkov

PVD Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A
Ljubljana 1000

E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si


2024