Policijsko veteransko društvo Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A, 1000 Ljubljana
Telefon: (01) 428 50 47
E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si
Uporabnik:
Geslo:
Predsednikov uvod
Povezave
Sponzorji in donatorji

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje za vojne veterane-informacija

Datum: 13.04.2023

Avtor/Vir: Anton Pozvek

Na zvezo in društva Sever nekateri naši člani in drugi vojni veterani naslavljajo vprašanja glede usode dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja za vojne veterane, zato vam v nadaljevanju pošiljam naslednje informacije:

 

Od prvih napovedi reformiranja obstoječega zdravstvenega varstva in zdravstvenega zavarovanja v Sloveniji leta 2011 do danes smo od vseh vlad (Pahorjeve, Janševe, Cerarjeve, Šarčeve do Golobove) in poslancem vseh sestav državnega zbora v tem času zahtevali ohranitev pridobljene pravice za vojne veterane, to je plačila dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja iz državnega proračuna. Dosegli smo tudi spremembo Janševega ZUJF-a v delu, kjer so zaostrovali pogoje za pridobitev te pravice in izključevali nekatere kategorije upravičencev med vojnimi veterani.

V predlogu zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki ga je skupina poslancev vložila v parlamentarno proceduro 11. 4. 2023, je obljuba »Golobove« vlade izpolnjena. V 12. členu predloga je izrecno določeno, da bo za plačilo novega enotnega zdravstvenega prispevka za vojne veterane, vojne invalide, žrtve vojnega nasilja in nekatere druge še vedno zavezana Republika Slovenija (oz. državni proračun). V ZPVD Sever in ZVVS si bomo prizadevali, da tega v procesu sprejemanja zakona ne bo kdo skušal odpraviti ali spremeniti v škodo vojnih veteranov.


Politika zasebnosti in varstva podatkov

PVD Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A
Ljubljana 1000

E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si


2024