Policijsko veteransko društvo Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A, 1000 Ljubljana
Telefon: (01) 428 50 47
E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si
Uporabnik:
Geslo:
Predsednikov uvod
Povezave
Sponzorji in donatorji

Slovesnost v Gramozni jami v Ljubljani

Datum: 10.03.2023

Avtor/Vir: Ivan Škulj

Na povabilo župana občine Borovnica smo se s praporom dne 10. marca 2023  ob 15. 00 uri v Gramozni jami v Ljubljani udeležili svečanosti s kulturnim programom  v spomin na šestnajst fantov in mož iz Borovnice in okolice, ki so na ta dan leta 1942 obležali pod streli italijanskega okupatorja v Gramozni jami.

Ustreljeni so bili namreč obsojeni na montiranem sodnem procesu, brez možnosti, da dokažejo svojo nedolžnost. Okupator se je tem maščeval za napad partizanov na železniški most čez Ljubljanico pri Preserju  v noči s 4. na 5. decembra 1941, ob katerem so življenje izgubil  štirje italijanski vojaki, nekaj pa jih je bilo ranjenih.

 

Skupaj je bilo po napadu aretiranih 69 oseb. Da bi ustvarili videz pravičnega sojenja je bilo ob koncu sojenja 7. marca 1942 oproščenih 19 obtoženih, 28 je bilo obsojenih na smrt,  ostali pa so bili obsojeni na zaporne kazni od enega leta do dosmrtne ječe. Enajstim na smrt obsojenim so bile na prošnjo cerkvenih oblasti smrtne obsodbe spremenjene v dolgoletne zaporne kazni, eden izmed obsojenih pa se je usmrtitvi izognil s prepričljivim simuliranjem norosti.

 

Slovesnosti so se udeležili predstavniki Občine Borovnica, predstavniki veteranskih organizacij in drugih lokalnih društev, svojci žrtev, poslanec DZ g. Bojan Čebela in drugi občani (skupno okoli 40 obiskovalcev). V imenu občine se je žrtvam s položitvijo venca in govorom poklonil župan g. Peter Črnilogar, ter predsednik ZZB za vrednote NOB Borovnica g. Matjaž Ocepek. V kulturnem  programu so sodelovali člani Kulturnega društva Borovnica z recitacijami pesmi Karla Destovnika Kajuha.

 

 


Politika zasebnosti in varstva podatkov

PVD Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A
Ljubljana 1000

E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si


2024