Policijsko veteransko društvo Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A, 1000 Ljubljana
Telefon: (01) 428 50 47
E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si
Uporabnik:
Geslo:
Predsednikov uvod
Povezave
Sponzorji in donatorji

Čestitka članicam in članom društev Sever ob novem letu 2023

Datum: 22.12.2022

Avtor/Vir: dr. Tomaž Čas

Spoštovani,

 

izteka se leto 2022, katerega si bomo zapomnili predvsem po dveh pomembnih spremembah oziroma dogodkih, ki so bili zelo pomembni za naše delo in sodelovanje z ministrstvom za notranje zadeve in slovensko policijo.

Prvič, dvoletno izjemno slabo sodelovanje z MNZ in Policijo se je z izvolitvijo nove vlade in imenovanjem ministrice za notranje zadeve mag. Tatjane Bobnar in v. d. generalnega direktorja policije mag. Boštjana Lindava ponovno vzpostavilo v prejšnje stanje in se še izboljšalo. Tako je mene in generalnega sekretarja vodstvo ministrstva in policije takoj sprejelo na razgovor, kjer smo se dogovorili kako naprej. Z veseljem vam lahko povem, da je bil že sprejet nov pravilnik o medsebojnem sodelovanju policije z veteranskimi in stanovskimi organizacijami, kjer smo rešili večino odprtih vprašanj, ki so bila zaradi ravnanja bivšega vodstva MNZ in Policije, nekaj malega pa bo potrebno urediti ob spremembah Zakona o organiziranosti in delu policije (37. člen). Sprejet je bil tudi Pravilnik o priznanjih v policiji, kjer smo uspeli urediti, da so lahko predlagatelji za policijska priznanja tudi veteranske in druge stanovske organizacije organov za notranje zadeve. Še več, Zveza policijskih veteranskih društev Sever lahko predlaga tudi ustanovitev posebnih znakov oziroma priznanj za zasluge vojnih veteranov v času osamosvojitvenih procesov in vojni za samostojno Republiko Slovenijo. S tem bi lahko popravili določene krivice v odnosu do članov Zveze veteranov vojne za Slovenijo, za katere sta Ministrstvo za obrambo in vodstvo Slovenske vojske ustanovili preko 100 različnih znakov oziroma priznanj.

 

Drugič, ponovno smo v zelo nedorečeni situaciji, saj je ministrica za notranje zadeve mag. Tatjana Bobnar odstopila s položaja ministrice, vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije mag. Boštjan Lindav pa ni bil imenovan za polni mandat in je še vedno v. d. generalnega direktorja policije.

 

Spoštovane članice in člani društev Sever,

ne glede na povedano je za nami uspešno leto, saj smo zelo dobro, kvalitetno in kvantitativno opravili svoje naloge, ki smo jih planirali. Seveda nikoli ni mogoče reči, da ne bi bilo mogoče narediti tudi kaj več. Zato se vsem, predvsem pa tistim, ki ste bili resnično zelo aktivni pri delu društev Sever zahvaljujem za vaše delo. Posebej moram to reči ožjemu vodstvu ZPVD Sever, predsednikom društev, članom upravnih odborov, predsednikom in članom nadzornih odborov in častnih razsodišč, predsednikom in članom različnih komisij in delovnih skupin, praporščakom in vsem, ki ste v tem letu dobili priznanja zveze ali posameznih društev Sever.

 

Spoštovani,

počasi nas ostaja vedno manj, saj smo v združenju predvsem starejša populacija. Zato moramo v zvezi in društvih Sever ne le razmišljati o pomlajevanju članov, temveč začeti z akcijo in v naše članstvo vključevati mlajše, da ne rečem, novodobne policiste in druge člane, kateri bodo postali naši podporniki in ki bodo naše vrednote prevzeli za svoje in ohranjali spomin na akcijo Sever in osamosvojitvene procese ter vojno za samostojno Republiko Slovenijo.

 

Predlagam naj bo leto 2023 leto, ko bo vsak policijski veteran vojne za Slovenijo pridobil vsaj enega mladega policista in ali enega člana podmladka ali svojega sorodnika, ki bo pripravljen ohranjati spomin na vlogo slovenske milice v osamosvojitvenih procesih in vojni za samostojno Slovenijo. Zato naj bo v letu 2023 to osrednja in najpomembnejša naloga vsega članstva. To bo v naslednjem letu tudi eno od meril za ocenjevanje uspešnosti delovanja društev Sever.

 

Spoštovani,

resnično iz svojega srca in ob spoštovanju do vas, vam želim prijetne božične praznike in vse najboljše ter veliko zdravja v novem letu 2023!

 

Ljubljana, 22. december 2022

 

dr. Tomaž Čas, predsednik Zveze policijskih veteranskih društev Sever


Politika zasebnosti in varstva podatkov

PVD Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A
Ljubljana 1000

E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si


2024