Policijsko veteransko društvo Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A, 1000 Ljubljana
Telefon: (01) 428 50 47
E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si
Uporabnik:
Geslo:
Predsednikov uvod
Povezave
Sponzorji in donatorji

Osrednja proslava ob Dnevu suverenosti in 31. obletnici odhoda zadnjega vojaka JLA iz Slovenije

Datum: 25.10.2022

Avtor/Vir: Sašo Šraj

25/10-2022 ob 09.00 uri smo se z avtobusom odpeljal iz Ljubljane proti Gornji  Radgoni, kjer nas je pričakal Stanko Sakovič, leta 1991 aktivni udeleženec pri obrambi mejnega prehoda Gornja Radgona. Slednji je bil l v času agresije na Slovenijo komandir policijske postaje Gornja Radgona zato nam je kot poznavalec in takratni pogajalec z pripadniki JLA  predstavil potek dogodkov iz tistih časov. Izpostavljeno je bilo, da je največ zla takrat povzročil prav Polkovnik Popov, ki je poveljeval 32. mehanizirani brigadi , ki je prišla iz Varaždina in s svojimi dejanji povzročila ogromno škode s človeškimi žrtvami.

Pot nas je vodila naprej do kmečkega turizma Marko v Apačah ,kjer so nas postregli z okusnim kosilom , ob tej priložnosti pa sta  predsednik društva  PVD Sever Ljubljana in predsednik zveze društev Sever članici PVD Sever Ljubljana podelila spominsko medaljo ob 30. obletnici samostojne in neodvisne Slovenije.

 

V Črncih smo si nato ogledali še obrat oljarne s procesom pridobivanja olja, in možnostjo nakupa olja.

 

Ob 18.00 uri  smo se udeležili uradnega dela državne  proslave ob dnevu suverenosti na sejmišču v Gornji Radgoni . Proslave so se udeležili tudi najvišji predstavniki države s slavnostnim govornikom obrambnim ministrom G. Marjanom Šarcem. Pester kulturni program  so popestrili nastopajoči dijaki srednjih šol. Po zaključeni proslavi  smo se družili še s prijatelji iz ostalih društev in se nato v poznih večernih urah vrnili proti Ljubljani.

 

Več si lahko ogledate na spletni strani ZPVDS na povezavi:

https://www.zdruzenje-sever.si/sl/news/zdruzenje-sever/osrednja-proslava-ob-dnevu-suverenosti-in-31-obletnici-odhoda-zadnjega-vojaka-jla-iz-slovenije.html


Politika zasebnosti in varstva podatkov

PVD Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A
Ljubljana 1000

E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si


2024