Policijsko veteransko društvo Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A, 1000 Ljubljana
Telefon: (01) 428 50 47
E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si
Uporabnik:
Geslo:
Predsednikov uvod
Povezave
Sponzorji in donatorji

Čestitka predsednika Združenja Sever

Datum: 25.06.2022

Avtor/Vir: dr. Tomaž ČAS

Spoštovane policijske vojne veteranke in veterani, spoštovani drugi člani policijskih veteranskih društev, ob današnjem Dnevu državnosti in Dnevu policije 27. junija 2022 vam izrekam iskrene čestitke z željo, da te praznične dni preživite kar se da prijetno. Ti dnevi, ki jih praznujemo ob 31. obletnici,  so za nas vojne veterane zelo pomembni, saj smo takrat in v letih pred tem storili vse potrebno, da smo bistveno pripomogli k temu, da danes živimo v samostojni, neodvisni, suvereni in demokratični Republiki Sloveniji.

Zato sva včeraj skupaj s predsednikom Zveze veteranov vojne za Slovenijo z manjšimi delegacijami položila venec padlim v vojni za Slovenijo na ljubljanskih Žalah. Poleg tega smo se včeraj ob 15.30 uri udeležili srečanja z ranjenimi in s svojci padlih v vojni 1991, ki ga je priredil predsednik Republike Slovenije. Vem, da ste se na podoben način tudi v društvih Sever spomnili na dogodke izpred več kot 31-ih let ter naših padlih in ranjenih ter dogodkov, ki jih ne bomo nikoli pozabili. Naj vas ob tej priložnosti obvestim, da bomo 27. junija ob Dnevu policije ponovno skupaj z vodstvom Ministrstva za notranje zadeve in Policije položili venec v spominskem parku v Tacnu in na Žalah.

Nekaj dni po izvolitvi ministrice Tatjane Bobnar nas je slednja sprejela na Ministrstvu za notranje zadeve, kjer so bili prisotni vsi najodgovornejši z ministrstva in Policije na čelu z vršilcem dolžnosti generalnega direktorja policije. Sestanek ni bil le formalen, temveč kar precej delaven. Je pa ministrica v uvodu poudarila in obljubila, »da bo policijskim veteranom dana čast, ki jim pripada«. Takrat smo se dogovorili, da bomo takoj pristopili k spremembam in dopolnitvam pravilnika o medsebojnem sodelovanju, s katerim nam je v zadnjih izdihljajih odhajajoči notranji minister namerno otežil sodelovanje s Policijo in Ministrstvom za notranje zadeve.

Končno smo dobili, vendar še ne vseh, spominske medalje ob 30. obletnici samostojnosti in državnosti, ki bi morale biti podeljene že v lanskem letu. Vi ste seznanjeni, kaj vse se je v zvezi s tem dogajalo. Tudi sam sem izredno nezadovoljen, ker je to obveznost, ki smo jo mi predlagali in imeli izvajalca, ki bi pravočasno pripravil medalje, prevzela prejšnja vlada, ki pa svoje obveznosti ni opravila v roku, ki si ga je zastavila. Ker iz znanih razlogov (volitve) nismo hoteli, kot je bila dopolnjena vladna uredba, podeliti medalje do 31. marca 2022, smo sedaj v zaostanku. Dejstvo pa je, da je za zadnje zaplete krivo Ministrstvo za obrambo, ker je postopek dodelitve medalj društvom tako zakompliciralo, da rajše ne komentiram.  

Kljub upravičenim pomislekom, ki jih imate, vas prosim, da častno prevzemite navedene medalje. Uredbo o državnih priznanjih je izdala Vlada Republike Slovenije in mi policijski vojni veterani in bivši miličniki in policisti smo vedno spoštovali odločitve državnih inštitucij, če tudi nam v državni inštituciji kdo ni bil najbolj všeč.

Spoštovani,

vsem se zahvaljujem za vaš prispevek k temu, da smo na naših občnih zborih in na skupščini ZPVD Sever lahko ugotavljali, da smo delali dobro in da smo izpolnili plane oziroma programe za lansko leto. Vesel sem tudi, ker smo bili tudi v letošnjem prvem polletju zelo uspešni in da smo opravili večino zastavljenih nalog. Opravili pa smo jih lahko, ker smo bili vsi dobri gospodarji v preteklih letih in ker naši člani precej redno plačujejo društveno članarino, saj sofinanciranje s strani države za letošnje leto še ni bilo izplačano.

Naj na koncu še posebej čestitam tistim, ki ste v času teh praznovanj ali še boste dobili priznanja Zveze policijskih veteranskih društev Sever oziroma društvena priznanja. Izkoristite poletne mesece, spočijte se, naberite si novih moči, da boste lahko v jeseni šli k vašim novim zmagam. Člani organov zveze, društev, odborov, komisij ter praporščaki, športniki in drugi, nekaj moči pa prihranite tudi za veteransko delo.

 

S spoštovanjem in lepimi pozdravi.

 

dr. Tomaž Čas

predsednik ZPVD Sever


Politika zasebnosti in varstva podatkov

PVD Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A
Ljubljana 1000

E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si


2024