Policijsko veteransko društvo Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A, 1000 Ljubljana
Telefon: (01) 428 50 47
E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si
Uporabnik:
Geslo:
Predsednikov uvod
Povezave
Sponzorji in donatorji

Solidarnostni dodatek vojnim veteranom z nekaj zamude-obvestilo

Datum: 15.04.2022

Avtor/Vir: Gojo Kern

Zadnje čase se na našo zvezo obračajo številni vojni veterani z vprašanjem, kdaj jim bo nakazan solidarnostni dodatek po zadnjem protikoronskem zakonu. Vsem je bilo pojasnjeno, da ZPVD Sever ni pravi naslov za ta vprašanja. Do tega dodatka so upravičeni le vojni veterani, ki prejemajo veteranski dodatek in solidarnostnega dodatka do sedaj niso prejeli iz drugega naslova (npr. socialne pomoči, invalidnine, ipd). Tokrat pošiljam še podrobnejši odgovor, ki ga posredujte vašim članom.

 

Solidarnostni dodatek po zadnjem protikoronskem zakonu so večinoma prejeli že vsi upravičenci, nanj čakajo le še vojni veterani. Do konca marca bi jim ga moralo izplačati ministrstvo za obrambo, kjer so povedali, da so imeli nekaj težav zaradi usklajevanja evidenc. Izplačilo napovedujejo prihodnji teden.

 

Zakon o dodatnih ukrepih za preprečevanje širjenja, omilitev, obvladovanje, okrevanje in odpravo posledic covida-19, ki ga je DZ sprejel konec decembra 2021, je prinesel solidarnostni dodatek v višini 150 evrov upokojencem z nizkimi pokojninami ter še nekaterim skupinam prebivalstva z nizkimi dohodki, med njimi vojnim veteranom in vojnim invalidom. Upokojencem in brezposelnim prejemnikom invalidskih nadomestil je dodatek že januarja oz. februarja izplačal Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, marca ga je vojnim veteranom, vojnim invalidom in invalidom z odločbo o nezaposljivosti, ki so hkrati upravičeni do denarne socialne pomoči oziroma varstvenega dodatka, izplačalo tudi ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

 

Vojnim veteranom in vojnim invalidom, ki prejemajo invalidski ali družinski dodatek, mora dodatek izplačati ministrstvo za obrambo. Zakon tudi za te upravičence določa rok izplačila 31. marec, vendar so na ministrstvu povedali, da bodo izplačilo vojnim veteranom izvedli z nekaj zamude, in sicer 22. aprila.

 

Že marca so na obrambnem ministrstvu opozorili na določbo zakona, po kateri je vsak lahko upravičen do tega dodatka le enkrat. Zato so nabor teh upravičencev oblikovali tako, da so preverili seznam prejemnikov, ki so izplačila že prejeli, podatke Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije in druge pravne podlage protikoronskega zakona z namenom, da vsakdo dobi dodatek le na eni pravni podlagi.


Politika zasebnosti in varstva podatkov

PVD Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A
Ljubljana 1000

E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si


2024