Policijsko veteransko društvo Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A, 1000 Ljubljana
Telefon: (01) 428 50 47
E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si
Uporabnik:
Geslo:
Predsednikov uvod
Povezave
Sponzorji in donatorji

Odkritje spominske plošče in koncert v hotelu Union Ljubljana

Datum: 11.12.2021

Avtor/Vir: Ivan Škulj

Dne 11. 12. 2021 ob 18.00 uri smo se udeležili odkritja spominske plošče v podhodu hotela Union v Ljubljani, v organizaciji ZZB NOB Ljubljana in Mestne občine Ljubljana.

Spominska plošča bo odslej mimoidoče spominjala na dogodek v okupirani Ljubljani, ki se je zgodil 12. decembra 1941, ko je v polni veliki Unionski dvorani zadnjič nastopal predvojni Akademski pevski zbor Univerze Ljubljana pod vodstvom dirigenta Franceta Marolta. Ob ubranih glasovih pevcev slovenskih narodnih in ponarodelih pesmi, ob prisotnosti predstavnikov italijanskih okupatorjev je v dvorani naraščala želja po uporu, še posebno  ob koncu prvega dela med prepevanjem pesmi Lipa avtorja Davorina Jenka.

Že naslednji dan so Italijani zbor razpustili in povzročili kulturni molk.

 

Zbrane sta nagovorila predsednica ZZB NOB Ljubljana Julijana Žibert in podžupan Mestne občine Ljubljana Aleš Čerin, ki sta tudi slovesno odkrila spominsko ploščo.

 

V nadaljevanju ob 19.00 uri je v Veliki dvorani Grand hotela Union sledil koncert Akademskega pevskega zbora Tone Tomšič in Pevskega zbora Lipa zelenela je, ki so ga poimenovali »Spomini«.


Politika zasebnosti in varstva podatkov

PVD Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A
Ljubljana 1000

E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si


2024