Policijsko veteransko društvo Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A, 1000 Ljubljana
Telefon: (01) 428 50 47
E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si
Uporabnik:
Geslo:
Predsednikov uvod
Povezave
Sponzorji in donatorji

IV. kolesarski izlet po pomnikih o aktivnosti milice v času osamosvojitvene vojne

Datum: 15.06.2021

Avtor/Vir: Andrej Janežič

Letošnji kolesarski izlet po pomnikih aktivnost milice v času osamosvojitvene vojne, ki je bil že četrti po vrsti, se je nekoliko razlikoval od preteklih treh, saj smo spremenili pot kolesarjenja in dodali izobraževalno vsebino.

Tako smo se 15. 6. 2021 ob 07.30 uri zbrali pred društvenimi prostori na Vodnikovi ulici v Ljubljani in se s kolesi popeljali proti Ljubljanskem Barju. Na poti smo obiskali pomnike na Aškerčevi ulici, v Rožni dolini in Igu. Izbrana pot po barju nas je vodila izven glavnih prometnih cest proti Podpeči, Vrbljenam, Igu, Škofljici, Rudniku in nazaj v Ljubljano. Na poti smo si ogledali naravne znamenitosti živalstva, rastlinstva in zgodovine barja. Na Igu smo se ustavili v Izobraževalnem centru URSZR, kjer nas je sprejel direktor IC gospod Janko Petrovič, ki nam je na preprost, nazoren način predstavil zgodovino in  dejavnost IC ter gasilske šole. Ogledali pa smo si tudi vadbene objekte v centru. Polni odtisov obiska v IC smo odkolesarili proti Škofljici nazaj v Ljubljano.  Na poti smo se ustavili v bližini kraja sestreljenega helikopterja JLA, kjer so miličnik OM Lj. Rudnik opravili zavarovanje in sodelovali pri kriminalističnem ogledu kraja. Na postanku pa smo se tudi naužili, hladne in čiste barjanske vode, ogledali kraj kjer je bilo odkrito barjansko kolišče in opazovali roje zaščitenih vrst kačjih pastirje.

 

Na poti proti Ljubljani smo se še ustavili na Livadi, kjer smo se okrepčali, strnili odtise izleta in zaprisegli, da se še to leto enkrat dobimo in v prihodnjem letu nadaljujemo s tradicijo izletov po pomnikih aktivnosti milice v osamosvojitveni vojni.


Politika zasebnosti in varstva podatkov

PVD Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A
Ljubljana 1000

E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si


2024