Policijsko veteransko društvo Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A, 1000 Ljubljana
Telefon: (01) 428 50 47
E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si
Uporabnik:
Geslo:
Predsednikov uvod
Povezave
Sponzorji in donatorji

Slovesnost na Stari Vrhniki

Datum: 21.05.2021

Avtor/Vir: Zdravko Godnjavec

Dne 21.5.2021 ob 11. uri smo se na Stari Vrhniki v okviru mednarodnega sodelovanja med veteranskimi organizacijami udeležili spominske prireditve ob ustanovitvi 1. tankovske prekomorske brigade NOV in 76-letnice osvoboditve izpod nacifašizma.

Tankovska brigada je sodelovala pri osvobajanju slovenskega primorja in Trsta spomladi 1945 ter bila v juliju 1945 prerazporejena v vojašnico na Stari Vrhniki. Med aktivnimi borci je bila večina Slovencev, med padlimi pa so bili tudi državljani takratne Sovjetske zveze.

V spomin na te dogodke in na vse padle za svobodo so se poklonili člani ZB NOB Vrhnika skupaj z drugimi veteranskimi organizacijami ter županom občine Vrhnika g. Danijelom Cukjatijem. Vojaški ataše Ruske federacije na Veleposlaništvu v Ljubljani polkovnik Aleksander Malyshey je v spremstvu župana in predsednika ZB Vrhnika položil venec pri spomeniku padlim borcem 1. tankovske brigade. Strokovno interpretacijo takratnih dogodkov je pojasnil zgodovinar in kustos vojaškega muzeja v Pivki dr. Martin Premk.


Politika zasebnosti in varstva podatkov

PVD Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A
Ljubljana 1000

E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si


2024