Policijsko veteransko društvo Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A, 1000 Ljubljana
Telefon: (01) 428 50 47
E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si
Uporabnik:
Geslo:
Predsednikov uvod
Povezave
Sponzorji in donatorji

Izjava vojnih veteranov 91 ob dnevu suverenosti

Datum: 24.10.2020

Avtor/Vir: Gojo Kern

Vojni veterani, združeni v Zvezi veteranov vojne za Slovenijo in Zvezi policijskih veteranskih društev Sever, zahtevamo od Predsednika Republike Slovenije, Vlade Republike Slovenije in vseh poslank in poslancev Državnega zbora Republike Slovenije, da storite vse, da ohranimo našo Republiko Slovenijo suvereno v skupnosti enakopravnih in demokratičnih evropskih narodov združenih v Evropski uniji.

 

Zavedamo se, da se je bilo potrebno ob vstopu v NATO in EU odreči dela svoje suverenosti, predvsem na obrambnem, varnostnem in monetarnem področju. Pri tem pa moramo jasno povedati, da ne pristajamo na odrekanje svoje suverenosti po koščkih, kakor je to všeč vsakokratnim Vladam Republike Slovenije, ki v nasprotju z ustavo Republike Slovenije obvladujejo tudi zakonodajno oblast in neupravičeno posegajo v sodno vejo oblasti.

 

Slovenci, ki smo si izborili svojo samostojnost z mnogimi žrtvami, želimo živeti v samostojni, neodvisni in suvereni Republiki Sloveniji. Torej v državi, ki sama odloča o svoji usodi in je enakovreden član in partner v skupnosti evropskih držav. Slovenija mora biti država, ki bo omogočala dostojno in za človeka vredno življenje sleherniku, postati mora socialno pravična država, ki jo vodi humanistični pristop do človeka in organizirane demokratične družbe.

 

Dogodki in ravnanja, katerim smo priča v zadnjem obdobju na področju nacionalne varnosti, pravosodja, policije ter erozije demokracije in pravne države, se morajo takoj nehati. To velja tudi za medijske manipulacije, sovražni govor in razprodajo težko ustvarjenega premoženja, kar nas vodi v neoliberalni kapitalizem, kršenje človekovih pravic in njihovih temeljnih svoboščin ter razpad pravne države.

 

Če smo se še leta 1991 borili za nekakšno še ne opredeljeno družbo, za katero smo vedeli le, da mora biti del samostojne in suverene države, smo v minulih, skoraj tridesetih letih, dokončno spoznali, da želimo živeti v demokratični državi. Ta mora ostati v skupini jedrnih držav Evrope in ne v skupini avtokratsko vodenih držav, katerim so korupcija in poglabljanje razlik v bogastvu in družbeni moči med politično-kapitalsko elito edino merilo uspeha.

 

Zato je skrajni čas, da se državna politika za stabilnost države, za blaginjo njenih državljank in državljanov in njihovo varnost ne vodi na twiterju in instagramu, temveč z modrostjo in daljnovidnostjo tistih, katerim je začasno zaupano vodenje in upravljanje države. Žalostno je, da sedanja oblast tudi v času Covid-19 ni sposobna povezati vseh potencialov naše države za kvalitetno obvladovanje nevarnosti za zdravje in življenje ljudi, sposobna pa je na avtokratičen način te razmere zlorabiti za vse svoje rabote in nadaljnje utrjevanje avtoritarnega vladanja naše države.

 

Takemu vodenju Republike Slovenije se vojni veterani 91 odrekamo in javno povemo, da bomo storili vse, da začne obstoječa oblast delati za državljanke in državljane Slovenije in ne samo za uresničevanje svojih osebnih in strankarskih interesov.

 

Ljubljana 24. 10. 2020

 

Predsednik ZPVD Sever                                   Predsednik ZVVS


Politika zasebnosti in varstva podatkov

PVD Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A
Ljubljana 1000

E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si


2024