Policijsko veteransko društvo Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A, 1000 Ljubljana
Telefon: (01) 428 50 47
E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si
Uporabnik:
Geslo:
Predsednikov uvod
Povezave
Sponzorji in donatorji

Spominska prireditev ob ustanovitvi 1. tankovske prekomorske brigade

Datum: 19.06.2020

Avtor/Vir: Ivan Škulj

Dne 19. 6. 2020 ob 13.30 smo se na Stari Vrhniki udeležili spominske prireditve ob ustanovitvi 1. tankovske prekomorske brigade NOV in 75-letnici osvoboditve izpod nacifašizma.  Tankovska brigada je sodelovala pri osvobajanju slovenskega primorja in Trsta spomladi 1945 ter bila v juliju 1945 prerazporejena v vojašnico na Stari Vrhniki. Med aktivnimi borci je bila večina Slovencev, med padlimi pa so bili tudi državljani takratne Sovjetske zveze.

V spomin na te dogodke in na vse padle borce za svobodo so se poklonili člani ZB NOB Vrhnika, skupaj z drugimi slovenskimi vojaškimi veteranskimi organizacijami in domovinskimi organizacijami ter župana občine Vrhnika in Borovnica. Vojaški atašeje Ruske federacije na Veleposlaništvu v Ljubljani  polkovnik Aleksander Malyshev je v spremstvo župana občine Vrhnika g. Danijela Cukjatija , pri spomeniku padlim borcem 1. tankovske prekomorske brigade, položil cvetje in venec.

 

Prireditev je povezoval predstavnik ZB NOB Vrhnika Miran Štupica, strokovno interpretacijo takratnih dogodkov pa je pojasnil zgodovinar in kustos vojaškega muzeja v Pivki dr. Martin Premk.

 

Foto: Željko Acalinovič in Zdravko Godnjavec


Politika zasebnosti in varstva podatkov

PVD Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A
Ljubljana 1000

E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si


2024