Policijsko veteransko društvo Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A, 1000 Ljubljana
Telefon: (01) 428 50 47
E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si
Uporabnik:
Geslo:
Predsednikov uvod
Povezave
Sponzorji in donatorji

Strokovna ekskurzija

Datum: 16.06.2020

Avtor/Vir: Emerik Peterka

Člani našega društva smo se 16/6-2020 udeležili strokovne ekskurzije po pomnikih spominskih obeležij na območju PU Novo mesto in PU Krško.

Najprej smo obiskali srednjo kmetijsko šolo Grm pri Novem mestu Tam je bila v času akcije Sever stacionirana enota PEM UNZ Novo mesto. Predstavnik PVD Sever Dolenjske in Bele krajine Anton Gole nam je predstavil dogajanje na območju PU Novo mesto. Skupaj z ravnateljem kmetijske šole pa smo si ogledali prostore šole, kjer so bili nastanjeni in se prehranjevali policisti v času akcije Sever.

 

Pot smo nadaljevali do železniške postaje Dobova, kjer so nas sprejeli predstavniki PVD Sever Posavje Roman Kržan, Miha Molan, v času akcije Sever načelnik inšpektorata milice UNZ Krško in Andrej Zbašnik, namestnik direktorja PU Novo mesto. Predstavili so nam potek priprav za sprejem mitingašev na železniški postaji in vso paleto nalog, ki jih je takrat milica opravljala na tem območju.

 

Po obisku Dobove smo imeli v Gadovi peči kosilo, nato pa smo nadaljevali pot proti Ljubljani. Ob povratku smo v krakovskem gozdu obiskali še spominsko obeležje, ki stoji na bencinski črpalki in je posvečeno bitki v krakovskem gozdu med osamosvojitveno vojno leta 1991.


Politika zasebnosti in varstva podatkov

PVD Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A
Ljubljana 1000

E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si


2024