Policijsko veteransko društvo Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A, 1000 Ljubljana
Telefon: (01) 428 50 47
E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si
Uporabnik:
Geslo:
Predsednikov uvod
Povezave
Sponzorji in donatorji

Koronavirus je tudi pred vrati vojnih veterank in veteranov

Datum: 24.03.2020

Avtor/Vir: dr. Tomaž Čas

Spoštovane vojne veteranke in vojni veterani, člani društev Sever in domoljubi z razumom!

 

Tudi pred našimi vrati je koronavirus. Veseli in zadovoljni smo, da so se vodstva veteranskih in domoljubnih organizacij pravočasno odzvala s posameznimi ukrepi povezanimi s koronavirosom. Preklicane so bile vse skupščine, občni zbori, prireditve, športna tekmovanja in vse druge oblike združevanja, dana pa so bila tudi nekatera navodila, predvsem pa nasveti, kako ravnati v tem času.

Ne glede na to vas pozivam, da strogo spoštujete vsa navodila in zahteve pristojnih organov in institucij, ki nas vsakodnevno opozarjajo na naše obveznosti v zvezi z epidemijo.

 

Vojni veterani smo zelo občutljivi in s trdno voljo reagiramo na pojave širjenja ideologije fašizma in nacizma, uporabe fašističnih in nacističnih simbolov, sovražnega govora in samoorganiziranja skupin za izvajanje z zakonom določenih policijskih in vojaških nalog v Sloveniji, ki so v nasprotju s slovensko zakonodajo. Zato v teh razmerah pokažimo, da smo zelo odporni in da znamo reagirati in preprečevati tudi pojav koronavirusa v naših vrstah in da se prav zaradi tega strogo držimo zahtev in navodil pristojnih za zajezitev epidemije.

 

Pričakovali bi, da bi se odgovorni v tem času spomnili zelo ranljive skupine vojnih veterank in veteranov. Odgovorni, tudi vlada in resorna ministrstva pristojna za vojne veterane, bi se morali zavedati, da spadamo v eno od najbolj rizičnih skupin, saj so med nami borci druge svetovne vojne že v zelo zrelih letih, mnogi veterani vojne za samostojno Slovenijo pa ne zaostajamo veliko za njimi. Ranljivi nismo le zaradi starosti, kot mnogi drugi, temveč predvsem zaradi ran in travm, ki smo jih doživljali oziroma doživeli v obeh vojnah. Da ne omenjam pri tem vojnih invalidov in civilnih vojnih invalidov.

 

Obstaja občutek, da se nekateri ministri raje ukvarjajo z zadevami (maske, vojaška bolnica…), ki so sicer v njihovi pristojnosti, bi pa bilo bolj primerno, da o njih govorijo njihovi strokovni sodelavci, predstavniki civilne zaščite, zaščite in reševanja, blagovnih rezerv in predvsem odgovorni zdravstveni delavci in ne politiki. In tudi tisti, ki so bili pred kratkim polni besed okrog upokojencev, teh sedaj posebej ne omenjajo. So na njih pozabili in jih dajejo v isti koš, torej med starejše?

 

Zato vse člane društev Sever ob vedenju, da ste zelo razumni in da se zavedate nevarnosti razširjajoče se epidemije, vseeno opozarjam: pazite nase, ostanite doma, s tem skrbite tudi za druge in za vse nas, ki smo se znašli v teh kritičnih razmerah. Zavedamo se, da v tej situaciji gre za izredne razmere, ki zahtevajo reagiranje ne le države, temveč vseh pristojnih, predvsem zdravstvenih, znanstvenih, humanitarnih in drugih institucij.

 

Pri tem mnogi vojni veterani in domoljubi in tudi sam osebno opozarjamo, da z določenimi dejanji in ravnanji ni dobro ustvarjati pretiranih izrednih razmer, ki vsaj navzven kažejo na izredne razmere, ki so namenjene ob drugih, nam že znanih razmerah, ob neposredni vojni nevarnosti in vojni, v katerih smo aktivno sodelovali. Ne oporekam razglasitvi izrednih razmer, saj gre za »vojno« proti koronavirusu, vendar glavni akterji te »vojne« in izrednih razmer niso represivni organi, temveč zdravstvene, znanstvene ter humanitarne organizacije, civilna zaščita, zaščita in reševanje ter druge institucije, ob budnem očesu in vodenju Vlade Republike Slovenije in njenega kriznega štaba, ki pa med drugim skrbita za ustrezno opremo, potrebno materialno in finančno pomoč ter za odpravo vsestranskih posledic, ki jih prinaša epidemija.

 

Vse člane Sever prosim, da ugotavljate, katerim kolegom vojnim veteranom, je v tej situaciji nujno potrebna dodatna pomoč. O tem seznanite vodstvo vašega društva in zveze, ki bo v okviru svojih možnosti poskrbela za potrebno pomoč. Tukaj imam v mislih pomoč v nasvetih, pomoč pri nakupih hrane in drugih potrebnih artiklov oziroma denarno pomoč v skladu s pravili, ki jih imamo v svojih organizacijah.

 

Ostanimo doma, medsebojno si pomagajmo in svetujmo, saj bomo prav na ta način premagali zahrbtno epidemijo in nadaljevali z uresničevanjem veteranskih in domoljubnih vrednot, ki so nas in nas še danes povezujejo. Skupaj v vojni, skupaj tudi v boju zoper koronavirus.

 

S spoštovanjem,

 dr. Tomaž Čas

Predsednik ZPVD Sever


Politika zasebnosti in varstva podatkov

PVD Sever Ljubljana
Vodnikova cesta 43 A
Ljubljana 1000

E-pošta: info@drustvo-sever-lj.si


2024